
 
May 31, 2005 
 
Inquiry:  I have a question regarding the licensing and credentials of a respiratory therapist.  

Currently at this facility, we are organizing a neonatal intensive care unit under the 
direction of hospitalist doctors, which includes a neonantologist.  We have a core group 
of respiratory therapist 2 on days and 2 on nights, and I am the one with the most 
experience, I am also the only one that has the RRT credentials.  My question is in 
regards to respiratory therapist going out and picking up and dropping off neonates at 
other facilities, do they have to have the RRT credentials to do neonatal transports, and if 
so where can I get written directions where it states this.  I come from the Los Angeles 
area and there the facilities required for you to have RRT to work in the neonatal ICU and 
to do any transports.  If anyone has any information or how to obtain information about 
this matter please get back to me ASAP. 

 
Response: We have reviewed your inquiry received on February 18, 2005 and have the following 

opinion to offer.  
 
The current Practice Act and the other legislative laws do not dictate the RRT credential 
to perform transports of neonatal patients from location to location. In most cases the 
level of experience and qualifications required to work with this specialized class of 
patients is dictated by the organizations policies and procedures. As you are probably 
aware having the credential RRT does not necessarily make a person competent to 
transport critically ill term or premature babies.  
 
The Board would suggest a focused effort on defining what skills and competencies 
would be needed to allow these transports to be conducted with patient safety as the first 
priority. Whatever those skills are, competencies would then need to be added to the 
orientation process for all staff that may be called upon to transport these patients. 
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This determination does not constitute a declaratory decision under the comprehensive provisions of the 
Government Code sections 11465.10 – 11465.70. 
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