
 
May 17, 2005 
 
Inquiry:  Our hospital is potentially exploring the use of Respiratory Therapists in performing 

bronchopulmonary hygiene on ventilator-assisted patients by using Bronchoscopy.  I am 
unable to locate on the Respiratory Care Board website specifically if it is within the 
scope of practice for a Respiratory Therapist, under the medical staff supervision, to do 
the following:  

 
Bronchoscopy, for the purpose of secretion removal 

 
If you could please point me to where I may find this in the Respiratory Care Practice Act 
and/or any other resources I may use for research. 

 
Response: Thank you for your inquiry regarding the use of bronchopulmonary hygiene. The Board 

has the following comment regarding your inquiry:  
 
There is significant clinical evidence that suggests that routine bronchopulmonary 
hygiene performed by bronchoscopy improves gas exchange and reduces ventilator days 
in the acute care setting. Using this technique as a therapeutic modality by a licensed 
respiratory care practitioner is definitely within their scope of practice as long as the 
procedure does not include any tissue biopsies and the practitioner performing the 
procedure has had appropriate training and competency validation by the medical 
director for respiratory care or another appropriate medical staff component.  
 
Thank you for your inquiry.  Should you have additional questions, please do not hesitate 
to contact the Executive Officer of the Respiratory Care Board. 

 
 
 Reference #: 2004-C-34 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
This determination does not constitute a declaratory decision under the comprehensive provisions of the 
Government Code sections 11465.10 – 11465.70. 
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